Türkçe Dersi Nasıl Çalışılır

Öğrencilerin Türkçe dersi çalışma yöntemleri birbirinden farklı olabilir. Bazı öğrenciler kendi kendine çalışarak ve belli bir strateji geliştirmeden nasıl olsa yapacaklarını düşünür.

 Fakat Türkçe dersin de başarılı olmak istiyorsanız sistematik çalışmanız gerektiğini bilmelisiniz.

 Türkçe diğer bütün dersleri de etkileyen çok kapsamlı bir alandır. Türkçe derslerinde okuduğunu anlama ve yorumlama becerisi geliştirerek diğer tüm dersleri çalışırken karşınıza çıkan soruları daha iyi anladığınızı görürsünüz.

 Türkçe dersi, dil ve anlam bilgisi olmak üzere iki temel konudan oluşur. Öğrencinin dinleme, okuma, yazma becerileri ile Türk dil yapısının kavrama, analiz, sentez yapabilme becerisi bu ders ile edinilir.

 

Tekrar

Okulda gün içinde öğrendiğiniz konuları mutlaka tekrar etmelisiniz.  Öğretmeninizin vurgu yaptığı yerleri not almalı ve bunları tekrar ederek o konunun geçtiği çeşitli sorulara göz atmalısınız.

 Notlarınızı alırken öğrenmenizi kolaylaştıracak ve daha keyifli hale getirecek renkli kalemler ile çalışabilirsiniz.

Örneğin dil bilgisinde zamirleri öğreniyorsunuz;

Zamir konu başlıklarını ve içeriklerini renkli kalemlerle bir kavram haritası çıkararak büyük bir sayfaya hazırlayıp odanızın belirli bir yerine asabilirsiniz.

Diğer bir örnek; Sözcükte anlam konusuna çalışırken öğrendiğiniz kelimeleri kendi cümlelerinizle ayrı bir kağıda yazabilir ve öğrenmenizi pekiştirebilirsiniz.

 

 

 

Bol Okumak

 Türkçe okuduğunu anlama becerisi içeren bir ders olduğunu yukarıda bahsetmiştik. Kitap okumanız, kelimeler ve sözcükleri kolaylıkla tanımanıza ve uzun yazılardan anlam çıkarabilme becerinizi geliştirir.

Yapılan sınavlarda soruların yüzde 60’ ı okuduğunu anlama ve yorumlama bilginizi ölçmek üzere hazırlanır. Kitap okuyarak bu soruları daha hızlı çözersiniz.  Kelime bilgisi olmayan bir öğrenci burada ne demek istemiş diye uğraşırken kitap okuyanlar o kelimeyi hemen tanıyıp hızlıca kavrayarak soruyu çözüp geçerler.

 

Teknolojiden Yararlanma

Kelime bilginizi artıracak bulmacalar ve oyunlar oynayabilirsiniz.

Öğrendiğiniz konu başlıklarıyla ilgili online test çözme sitelerinden bol soru örnekleri görüp çözebilirsiniz.

 

Bilmediğiniz Soruları Sorun

Mutlaka bilmediğiniz ve anlamadığınız yerleri öğretmeninize  sorun.

 

Etkinlik ve İşbirliği

Sınıf arkadaşlarınızla bir araya gelerek makale, hikaye okuma etkinlikleri yapabilirsiniz.

Çeşitli gazete ve dergilerden ilginizi çeken konuları okuyabilir ve aranızda tartışabilirsiniz. Bu şekilde olaylara bakış açınızı geliştirir ve bir konuya bütünsel ve nedensel yaklaşım becerileri kazanırsınız.