Pandemi Süresince Okuma Yazma Öğrenmeyi Özel Ders İle Desteklemek

İçinde bulunduğumuz pandemi döneminin zorluklarından, eğitim-öğretim süreci de oldukça etkilenen alanlardan biridir. Tüm öğrenim aşamasındaki öğrencilerden en kritik ve önemli olanları kuşkusuz okula yeni başlayan 1.sınıf öğrencilerimiz desek doğru olur.

 Onlar okula yeni başlamanın, belli bir öğrenme disiplinin içerisine girip uyum sağlamalarının yanı sıra bir de pandeminin getirdiği zorluklarla karşı karşıya kaldılar. Dolayısıyla bu anlamda ailelerin ve eğitimcilerinde bu değişime uyum sağlamaları ve süreci doğru bir şekilde yönetmeleri zorunlu hale geldi.

 

  Pandemiyle Birlikte Okuma Yazma Sürecini Nasıl Yönetebiliriz?

 

   Bu yeni dönemde eğitim öğretim faaliyetlerin çoğu dijital ortamlar üzerinden yapılmaktadır. Okuma-yazma ise  “ Ses Temelli Cümle Yöntemi”  ile öğretilir. Seslerle başlanır ve her harfin karşıladığı sesleri öğrencinin doğru bir şekilde duyması ve doğru bir şekilde söylemesi sağlanır. Sonrasında hece ve kelimelere en son da anlamlı cümlelere geçilerek yazmaya geçilir.

  İnternet üzerinden yapılan eğitimlerde dijital araçlarla sesler öğrencilere dinletilebilir, sınıfça karşılayıp öğretmenin komutlarını dinleyebilirler sonrasında hece ve kelimelerin seslendirmelerine geçebilirler. Fakat daha sonrasında anlamlı cümleler oluşturup yazmaya sıra gelindiğinde durum biraz zorlaşacaktır.

 Çünkü yazma; düşüncelerin semboller kullanılarak yazıya dökülmesidir. Bu önemli bir zihinsel süreçtir ve okuma kadar kolay değildir. Çocuk; kalemi tutmasından, yazının şekline ve eksikliklerini görmesine kadar her konuda hemen hemen yardıma gereksinim duyacaktır. Dijital ortamda sürdürülen faaliyetler bu noktada ihtiyacı karşılayamayacak hale gelecektir. Başta öğrenci olmak üzere velisi de bu durumdan psikolojik olarak etkilenecektir.

  Bu noktada en başta öğrenci olmak üzere bu sürecin yükünü hafifletmek için öğrenciyle özel çalışacak bir öğretmenin olması işleri kolaylaştıracaktır. Özel ders öğretmeni, öğrencinin sesleri öğrenme aşamasında ve sonrasında da zihinsel kurgulama yapılarak kelimeleri anlamlandırma ve yazıya dökmede ona çeşitli etkinlikler ve yöntemlerle destek olur. Öğrenme sürecini hızlandırır ona rehberlik eder ayrıca her öğrencinin öğrenme biçimi, algısı kapasitesi birbirinden farklıdır. Öğrenci fiziksel olarak sınıfta olsa dahi kalabalık ortamda akranlarından geride kalabilir veya ihtiyacını öğretmenine tam olarak belirtemeyebilir.

 Dolayısıyla özel ders öğretmeni ile okuma yazma sürecini desteklemek, hem online öğrenmenin hem de sınıfta öğrenmenin getirmiş olduğu eksiklikleri de giderecektir.