Özel Ders Öğretmeni Aynı Zamanda Bir Eğitim Koçudur

 

 Özel ders öğrencinin öğrenmek istediği dersi birebir o dersin uzmanıyla çalışmasıdır. Öğrencinin ilgi ve yeteneklerine, kapasitesine ve belirlediği hedefe hızlı ve daha kolay ulaşmasını amaçlamaktadır. Klasik sınıflarda hepsi birbirinden farklı olan öğrenciler ve her öğrencinin kendine özgü öğrenme yöntemleri vardır. Dolayısıyla sınıfta olan tek bir öğretmen tüm öğrencilere maksimum oranda etkin bir eğitim öğretim sağlayamayabilir.

 Bu aşamada etkin bir öğrenimin olması ve öğrenciye belirlediği hedefe ulaşması için özel etkinliklerin ve öğretim yöntemlerinin uygulanması gerekir. Burada öğrencinin kişisel özelliklerini tanıma, onun ilgi ve yeteneklerini belirleme, Bazı spesifik alanlar için fiziki ve ruhsal kapasitelerinin farkından olunması gerekir.

Tam bu noktada eğitim koçunun rehberliği gerekir.

 

Kimdir Bu Eğitim Koçu?

 Eğitim koçunun görevi öğrencinin bilişsel, zihinsel, duygusal, psikomotor becerilerini ve en önemlisi alacağı dersle ilgili hazır bulunuşluluk düzeyini de göz önünde bulundurarak ona eğitim süreci içerisinde yol göstermektir.

 Bir örnekle açıklayacak olursak; toprağa atılan bir fidan olduğunuzu düşünün. Bu fidanın büyüyüp ağaç olup kendine özgü meyvesini vermesini istiyorsak fidanın ne zaman ve nasıl  bir toprağa atılması gerektiğini, ne zaman sulanması ve ışık alması gerektiğini, ne zaman budama işlemlerinin ve besin maddesini temin etmesini gerektiğini belirli bir ölçü dengesinde sağlayan bir etkinin olması gerekir. İşte öğrenciye bu katkıyı sağlayabilecek kişiye eğitim koçudur diyebiliriz.

 Buna bağlı olarak bir özel ders öğretmeni vereceği dersin uzmanlık becerisine sahip olmakla birlikte eğitim koçunda bulunması gereken özellikleri de taşımalıdır. Sonuç olarak özel ders süreci ve eğitim koçluğu eş zamanlı yürütülmesi gereken görevlerdir.