Özel Ders mi Dershane mi?

 

 Bu yazımızda sınavlara hazırlık sürecinde özel ders mi yoksa dershaneyi mi tercih etmeniz daha avantajlı olur bu konunun üzerinde duracağız. Öncelikle bu yazımızı okumadan önce kendi kişisel özelliklerinizi, hedeflerinizi ve amacınızı zihninizde belirlemiş olmanızı tavsiye ediyoruz.

Her insanın özellikleri, ihtiyaçları ve hedefleri farklıdır. Bu ise diğerlerinden farklı ve bizim için en iyi sonucu verecek seçimleri yapmamızı zorunlu hale getiren doğal bir süreci gerektirir.

Öyleyse özel ders almayı mı yoksa dershaneye gitmeyi mi tercih etmeliyiz bir göz atalım…

 

    Özel Ders

 

Kişinin ilgi ve yeteneklerine özel, birebir öğrenme imkânı sağlar. Özel ders öğretmeniniz ile birebir çalışma ortamının sağlamasının yanı sıra onunla etkili iletişim içerisine girersiniz. Özel ders aldığınız öğretmen elinden geleni yapmaya çalışır ve size ayrıca rehberlik de yapar. Özel ders size, istediğiniz eğitimciyi seçme özgürlüğü tanır. Öte yandan eksiğiniz veya uzmanlaşmak istediğiniz alan bir veya iki taneyse özel ders almak sizin yararınıza olacaktır fakat eksiğiniz genelse dershaneye gitmek daha uygun olabilir. Özel ders ile farkında olmadığınız yanlışlarınızı daha çabuk düzeltme fırsatı yakalarsınız. Özel derste tek öğrenci siz olacağınız için rakibiniz yine kendiniz olur dolayısıyla bu durum potansiyelinizi aşma fırsatı verir. Hedefiniz için daha sonuç odaklı hareket edersiniz. Kişisel disiplininizi ve iradenizi güçlendirme fırsatı yakalarsınız. Ayrıca seviyeniz ortalamanın üstündeyse özel ders sizin için daha uygun olacaktır. Aksi takdirde dershane ortamı sizin için zaman ve maliyet kaybıdır. Dershane ortamlarında hedefinize odaklanmanızı olumsuz yönde etkileyecek birçok faktör olabilir. Fazla insan, kalabalık ortamlar, diğer negatif sosyal durumlar vs.

 

Dershane

Belli bir plan ve program dahilinde sistematik sınav programları hazırlanmıştır ve siz bunlara katılabilirsiniz.

Ortalamanın altında bir öğrenciyseniz veya eksiğiniz birçok derste mevcut ise her derse ayrı bir ücret ödememeniz için dershaneye gitmek özel derse göre bütçeniz açısından daha ekonomik olur.

Bazı sınav kaynaklarının karşılanmasını daha kolay sağlayabilirsiniz

Birçok dersi özel derse göre daha uygun hale getirebilirsiniz

Aynı hedefte çoğunluk insanın olması sosyal ve duygusal birliktelik sağlayabilir

Dershane ortamında anlama durumunuz kalabalıktan dolayı olumsuz etkilenebilir

İçe kapanık bir yapınız varsa anlamadığınız yerleri sormaktan çekinecek ve öğrenmenizin birçoğu eksik olarak kalacaktır.

 

 Her ikisinin de avantaj ve dezavantajları vardır. Önemli olan burada sizin ne istediğinizdir. Fakat genel olarak özel ders her zaman daha seçilebilir görünen tercihler arasındadır.