Özel Ders İle İletişim ve İkna Becerilerini Geliştirmek

 

 İletişim: Düşünce ve duyguların karşılıklı olarak aktarılmasıdır. Sadece insanlar değil doğadaki tüm canlılar birbiriyle farklı biçimlerle iletişim halindedirler. Çünkü canlıların hayatta kalmaları ve yaşamlarını sürdürebilmeleri buna bağlıdır.

 Farklı canlı türleri arasında da karşılıklı etkileşimin olduğunu görebiliriz. Örneğin; bir köpeğin gözlerinden yaşlar döküldüğünde onun canının yandığını anlayabiliriz. Bunun tersini düşünürsek birlikte zaman geçirdiğimiz köpeğimiz bizim de duygularımızı ve düşüncelerimizi hareketlerimizden jest ve mimiklerimizden anlayabilir.

 Bu kadar önemli bir kavram olan iletişim, toplumların evrilmesiyle farklı biçimlere dönüşmüştür. İlk çağlarda hepimizin bildiği ateşle haberleşme vardı. Daha sonra yazının icadıyla birlikte bilgilerin kalıcılığı da sağlanmış oldu. Günümüzde ise teknoloji sayesinde dünyanın diğer ucuyla iletişim için parmağımızı kıpırdatmak yeterli.

 Tüm bu gelişmelerin temelinde amaç aynıdır. Birbirimizle etkileşim içine girmek; duygu, düşünce ve davranışlarımızı anlamaktır. İnsan bu sayede çevresiyle etkileşimini devam ettirerek sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilir.

 

 Hayatlarımızda bu kadar önemli bir yeri olan iletişimi daha iyi nasıl sağlayabiliriz?

 Bunun cevabını verebilmek için; öncelikle iletişim nedir ne değildir, türleri nelerdir bir analiz yapalım.

 İletişim Türleri

  Sözlü İletişim: Yüz yüze görüşme, telefonla konuşma, dinleme, soru sorma gibi yöntemlerle karşımızdakine duygu ve düşüncelerimizi dil aracılığıyla sesli bir şekilde aktarmadır.

 Sözsüz İletişim: Jest ve mimiklerle yapılan iletişim şeklidir. Bu iletişim şekli,  insanların duygu ve düşüncelerini anlamak da bize daha gerçekçi kaynak sunar.

 Yüzü sinirli, hareketleri size karşı saldırgan halde olan birinin size karşı olumlu bir yaklaşım sergileyeceğine inanmazsınız.

 Yazılı İletişim: Duygu ve düşüncelerimizin sembollere dökülerek karşı tarafa aktarılmasıdır.

 Hem sözlü iletişimde hem de yazılı iletişimde “ dil” en önemli araçtır. Dolayısıyla muhatap olduğumuz kişinin hangi dili kullandığını bilmek iletişim kurabileceğiniz insan sayısını artırır. Bu da doğal olarak sizin dolaylı yoldan diğer gelişim alanlarınıza da katkıda bulunur.

 

İletişim Şekilleri

 

 İçsel İletişim:

 Kişinin kendisi ile kurduğu iletişim şeklidir. Bunu çok iyi yapabilen insanlar; kendilerini daha iyi tanır, iç görüleri yükselir ve yaşamlarını istedikleri yönde sürdürebilme olasılıkları artar.

 

 Kişiler Arası İletişim:

 Birden fazla insanın aynı ortamda ya da farklı ortamlarda yukarıda söz edilen iletişim yollarını kullanarak kurduğu iletişim şeklidir.

 İnsanların sosyal ve duygusal alandaki gelişimlerine çok büyük katkıları vardır.

 

 Grup İletişimi:

 Aslında bir nevi kişiler arası iletişim şeklidir. Fakat iletişim kuran bireyler eş zamanlı olarak bir grup halinde olurlar.

 

 Örgütsel İletişim:

 İnsanların belirli bir amaç için bir araya geldikleri bir örgütte, işlerini gerçekleştirmek için kurduğu iletişim şeklidir.

 

 Kitlesel İletişim:

Televizyon, internet, radyo gibi araçlarla insanlara ulaşılabilen iletişim şeklidir.

 

İKNA

 “Bir insanla iletişim kurmak istiyorsanız, kendi bildiğiniz dili değil, onun anladığı dili konuşmalısınız.” -Nelson Mandela

 

İkna; Duygu ve düşüncelerimizin aktarılırken bunlardan karşı tarafın razı olmasıdır. İletişimimizin etkileyici olması için ikna kabiliyetine sahip olmak gerekir.

 İkna kabiliyetinizle karşı tarafın karar alma mekanizmalarını bile etkileyebilirsiniz. Aile yaşamınızda, iş yaşantınızda, diğer karşılaştığınız tüm çevrenizde,  ikna yöntemlerini öğrenerek amacınız doğrultusunda insanları etkileyebilirsiniz

 İnsanlarla sürekli etkileşim içinde olan bir mesleğiniz varsa, öğretmen, doktor, işveren, lider vb. gibi kendilerini daha net ifade etmek için ikna kabiliyeti geliştirme arayışına girerler.

 Bu alanda ilerlemek, iletişim ve ikna kabiliyetlerinizi geliştirmek için atölyelere, seminerlere, kurslara gidebilirsiniz ya da daha özel iletişim ve ikna tekniklerini öğrenmek istiyorsanız bu alanda özel ders alabilirsiniz.

 

Özel Ders ile

Duyguların gücünü daha iyi kullanabilme Telkin yöntemleri Sunum yapma Semboller ile bilinçaltına yönelik vurgulamalar yapmayı öğrenme

gibi daha spesifik olan kabiliyetleri de kazanabilirsiniz.