Özel Ders Almanın Şart Olduğu Müzik Alanları Hangileridir?

 

Her müzik severin,  bir gün bir enstrümanı çalabilme hayali ile yanıp tutuştuğu zamanlar olmuştur. Bazıları bu istek ve heveslerini devam ettirirken bazıları yılların telaşına kapılıp hayallerinden vazgeçebilir. Âmâ vazgeçmeyenler ise eninde sonunda müziği yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline getirip,  müzik üretebilmeyi başarır.

 

 

 Bu yazımızda müzik üretebilmenin ve bunun için kullanılan enstrümanları nasıl öğrenebiliriz, kendi kendimize çalışmak yeterli midir yoksa özel bir öğretmenle çalışmak daha mı verimli ve sürdürülebilir olur, hangi müzik alanlarında özel ders almak faydalı olur,  bunlardan söz edeceğiz.

 

 

 Aslında tüm müzik alanları ve müzik aletleri o alanda yetişmek için özel bir eğitim sürecinden geçmeyi gerekli kılar. Öğrencinin hedefi belirli olup kendi kendine öğrenmeye başlasa bile bir noktadan sonra pratiklerin nasıl yapılacağı konusunda yönünü görmekte zorlanır. Bu yüzde etkili ve verimli bir öğrenmenin gerçekleşmesi için hemen hemen her müzik alanında özel ders almak şarttır diyebiliriz. Burada bir kaçından kısa örnekler verelim.

 

 

Piyano Çalma

 

 Piyano eski zamanlardan beri ilgi çeken ve müzik yaparken kullanılan bir vurmalı tuşlu çalgı aletidir. Her yaş gruptan insanlar bu müzik aletini çalmayı öğrenebilirler. Diğer müzik aletlerine göre çalması zor bir enstrümandır,  çok fazla emek ve çaba gerektirir. Bu yüzden kişinin kendi kendine öğrenmesi yerine bu alanda yetişmiş bir öğretmenden özel ders alması daha yerinde bir karar olacaktır.

 

Keman Çalma

 

 Keman küçük yaşlardan itibaren öğrenebilecek yaylı bir çalgı aletidir. Hobi olarak öğrenmek için bile olsa hedeflerinize ulaşmada profesyonel destek almanız sizin için daha iyi olacaktır.

 

Gitar Çalma

 

 Gitar günümüzde müzik üretmek için tercih edilen en popüler telli çalgılardan biridir. Sosyal medyada veya benzeri platformlarda,  gitar eğitim videoları içeren birçok kaynak sitesi mevcuttur. Her müzik aleti gibi gitar da sürekli pratik yapmayı gerektirir. Kişi kendi kendine öğrenebileceği gibi bu alandaki bilgi ve becerisini ilerletmek için birebir dersi de tercih edebilir.

 

Şan Eğitimi

 

 Şan eğitimi;  ses tellerinin potansiyelini doğru bir şekilde kullanarak, sese zarar vermeden hitabet yeteneğini geliştirir. Birçok sanat alanında kullanılmasının yanı sıra hitabet becerisi gerektiren meslek dallarında (avukatlık, öğretmen, politikacı vb) görev yapan kişiler tarafından da tercih edilir.

 Şan eğitimi piyano ile verilir. Dolayısıyla temel müzik eğitimi, ses ve nefes egzersizleri içeren bu alanda yetişmek isteyen öğrencilerle özel olarak ilgilenilmelidir.

 

 

 Müzik Prodüksiyon Eğitimi

 

 Bu kurslarda öğrencilere kendi müziklerini üretmek için gerekli olan tüm bilgiler verilir. Müzikler nasıl yapılır, müzik üretirken hangi aşamalardan geçilir ve bu aşamalarda neler öğrenilir,  bu konuda eğitim verilir. Elektronik, ses kayıt dersleri, şan gibi becerileri geliştirmesi için öncelikle müziğe yeni başlayan öğrencilere temel eğitim verilmesi şarttır.

 

 Öğrenci temel müzik eğitimini aldıktan sonra sıra müzik üretmeye gelir ve bu aşamada öğrenciler bilgisayarlar üzerinden müzik programlarını kullanabilmeyi, yeni bilgiler edinmeyi ve en sonunda da kendi müziğini üretebilmeyi öğrenir.

  Müziği üretmesi için bu alanda ders alması gereklidir. Çünkü tüm bu aşamalar sıkı, disiplinli profesyonel bir çalışmayı gerektirir. Dolayısıyla müzik yapımı yani müzik üretebilme eğitimi özel ders almak için gerekli alanlardan biridir.