Matematik Öğrenmek Zor Mu?

Matematik dersi dendiğinde birçok insanın aklına “zor ders, herkes matematik yapamaz “ sözlerinin geldiğine birçoğumuz şahit olmuştur. Matematik konularını anlayabilen, problemlerini çözebilen ve bunu yaparken de eğlenen ve öğrenmekten zevk alan bireyler de vardır. Bu kişiler de ilerde matematikle ilgili bir bölüm okurlar veya matematiği yoğun olarak içeren alanlarda eğitim alırlar.

 Öyleyse matematik de başarılı olmak için o alanda inanılmaz bir yeteneğe mi sahip  olmamız gerekiyor? Bu konuyu bir açalım.

 Aslında insanların başarabileceklerine olan inancı, onların zihinsel bakış açısıyla ilgilidir. Ne düşünürsen o olur misali.

 Matematiğe olan önyargıları, onları matematik öğrenme de alıkoyuyor. Belki de kendilerine olan inancı ve matematiğe olan bakış açılarını değiştirseler birçoğu başarabileceklerini göreceklerdir.

 Zihinsel bakış açımızı değiştirmek ve matematiği severek öğrenebilmek için neler yapılabilir bakalım…

 

Matematiğin Temel Konularının Güncel Hayatta Nerelerde Kullanıldığını Anlamaya Çalışın

 

 Matematik temel konularını ezberlemeyin. Her konunun ne ifade etiğini öncelikle anlamaya çalışın. Çok temel konularından olan, bölme işlemine bakalım. Örneğin ilkokulda okurken sınıf arkadaşınızın doğum günü partisine katılıyorsunuz, mutlusunuz ve eğleniyorsunuz. Sıra pasta kesmeye geliyor. Ortada büyük bir doğum günü pastası var ve sıra kesmeye gelince pastanın katılan kişilere yetmeyeceği düşünülüyor.

 Arkadaşınızın annesi fazla kişiye pasta yetiştirebilmek için aynı ölçekteki pastayı daha küçük dilimlere keserek paylaştırmaya çalışacaktır. Çevrenizdeki olan olayları, öğrendiğiniz matematik konularıyla eşleştirmeye ve hayata uyarlamaya çalışmanız öğrenme şevkinizi artıracaktır.

 

Bol Pratik Yapın

 Matematik öğrenmek sürekli aktif olmayı gerektirir. Bol pratik yapın. Anlamadığınız soruları ve konuları öğretmenlerinize, arkadaşlarınıza sorun. İnternet sitelerinde soru çözme programı ve soruları çözecek özel ders öğretmenleri mevcut onlara başvurun. Bunun dışında olaylar arasında bağlantı kurma yeteneğinizi geliştiren oyunlaştırılmış cebirsel ve geometrik alıştırmalar çözmeniz aktifliğinizi artıracaktır.

 

Başarabileceğine Olan İnancın Tam Olsun

Zorlandığında duygularını tanı ve ifade et. Bunları belirledikten sonra bu duyguların oluşmasına hangi kök inancın ve düşüncen neden oluyor onları belirlemeye çalış.

Örneğin bir sorunla karşılaşıldığında ve onun üstesinden gelinmediğinde,  yetersizlik duygusu hissedilir. Bu duygunun altında hangi düşünce biçimi mevcut; “ Matematik zor herkes yapamaz” gibi bir düşünce olabilir mi mesela. Bunu değiştirme yollarına git.

 Küçük alıştırmalarla başladığında ve anlamaya çalıştığında, yapabildiğini gördükçe bu düşünce biçimi değişecektir. Bu sırada yardım almaktan çekinme ve hata yapmaktan korkma. Unutma düşmeden ayağa kalkmanın hatıra gelmeyeceğini aklından çıkarmamalısın.