İLK YARDIM NEDİR? ÖZEL DERS İLE UYGULAMALI ÖĞREN

İlk Yardım Nedir?

 İlk yardım; hayatı tehdit eden bir kaza durumunda sağlık personellerinin gelene kadar hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleme amacıyla tıbbi araç gereçler olmadan mevcut araçlarla yapılan ilaçsız müdahaledir.

İlk Yardımın Amacı

Sağlığı tehdit altında olan kişinin yaşamsal fonksiyonlarını sürdürmek Var olan durumun daha da kötüleşmesini önlemek

 

İlk Yardım Süreci

İlk yardım koruma, bildirme ve kurtarma aşamalarından oluşur.

Koruma:  Olay sırasında durumun daha da kötüleşmesine yol açan tehdit edici unsurları çevreden uzaklaştırma işlemidir.

Bildirme:  Mümkün olan en kısa sürede 112 aranarak sağlık yardımcılarına haber verilmesidir.

Kurtarma: Olay yerinde sağlığı tehdit altında olan hastaya ya da yaralıya müdahale edilmesidir. Bu sırada olabildiğince hızlı, sakin ve bilinçli şekilde duruma yaklaşmak şarttır. Amaç durumun daha da kötüye gitmesine sebebiyet vermemektir.

İlk Yardımcı Kimdir?

Yukarıda bahsettiğimiz durum karşısında ilk yardımı uygulayan kimsedir.

İlk Yardımcının Olay Anında Yapması Gerekenler

Hastanın durumu anlaşılmaya çalışılır. Hastanın durumuna göre en uygun yöntemlerle yaklaşmaya gayret edilmeli Uygulanacak yöntemlerin öncelik sırasına göre bir yol izlenmeli Çevre müdahaleye uygun olacak şekilde düzenlenmeli ve varsa kalabalık dağıtılmalıdır. Kırık ve burkulma durumlarında ne yapması gerektiğini bilmeli Bayılan kişiye nasıl yaklaşılması ve neler yapılması gerektiğini bilmeli Soluk borusuna kaçan cisimlerin çıkarılması durumunu gerçekleştirebilmeli Yanma durumlarında ne yapılması gerektiğini bilmeli Hasta hareket ettirilmemelidir Hastaya,  kaygı ve endişelerini giderecek şekilde yaklaşılmalı, ona psikolojik anlamda destek olmalıdır. Hastanın yarası varsa görmesine izin verilmemelidir Diğer yardımcı olacak kişiler organize edilmelidir

 

 

Kimler İlk Yardımcı Olabilir?


İlk yardım uygulaması eğitimi almış ve aldığı eğitimi sertifikalandırılmış her birey ilk yardımcı olabilir.

Ayrıca ilk yardımcı kişinin insan bedeni biyolojisi bilgisine hakim;

İletişimi güçlü, sakin, kendine güvenli bir kişilik özelliğine sahip olması da eğitim almasının yanında önemli kriterlerden biridir.

 

 

Özel Ders İle İlk Yardım Öğrenmek

İlk yardımcının yukarıda verilen uygulamaları yapabilmesi için uygulamalı ilk yardım eğitimi alması ve bunu belgelendirmesi gerekmektedir.

 Bunun için kişi özel ders de alabilir, özel dersle verilen grup eğitimlerine de katılabilir. Böylece eğitimi  ilk yardım eğitmeninden alır. İşin uzmanı eğitim verirken örnek olaylarla derse katılım gerçekleştirir. Örneğin olması ihtimali olan bir senaryo kurgulanır ve bunun üzerinden gruptaki diğer kişilerle birlikte bir olay yeri yaratılarak gerçeğe en uygun canlandırmalar yapılır. Böylece ilk yardımcı olacak kişinin en uygun donanımla başarı sertifikası alması sağlanır.

 Unutmayalım ki insan sağlığı çok kıymetlidir, hayat ise sürprizlerle doludur. Bize düşen görev ise gerekli önlemleri alarak oluşabilecek negatif durumların sayısını en aza indirmektir.

Sonuç olarak, hemen hemen hepimizin ilk yardım uygulama eğitimini biliyor olmamız gerekir.