Hangi Dersler İçin Online Özel Ders Almak Daha Uygun Ve Verimli Olacaktır?

2019 Kasım ayında Çin’in Wuhan kentinde çıkan Covid-19 virüsü nedeniyle içinde bulunduğumuz şu günler de dahil tüm dünyada pandemi süreci devam ediyor.

Bu süreçte en çok çocuklar ve diğer öğrenciler okulların kapanmasından dolayı eğitim-öğretim faaliyetlerini online olarak evden yapmak zorunda kaldılar ve bu durum hala da devam ediyor.

Online dersler, teknolojinin gelişmesiyle beraber üretilen yazılım uygulamaları üzerinden yapılıyor.

Öğrenci ve öğretmen bir ekranda yüz yüze geliyor ve ders faaliyetlerini bu şekilde internet tabanlı bir ortamda gerçekleştiriyorlar.

Okulların yanı sıra özel dersler de bu platformlar üzerinden alınmaya başladı.

Bu yazımızda online olarak alınan özel dersin hangi dersler için daha uygun olabileceğinden söz edeceğiz.

Bilindiği üzere her ders kendi içinde farklı disiplin alanlarına ve konularına ayrılır.

Bazı derslerin içerik akışı kavrama, anlama ve uygulama gerektirirken bazı dersler daha az uygulama gerektirebilir. Genellikle sayısal dersleri öğrenmek için daha çok pratik yapmaya ihtiyaç duyulur, sözel dersler için bu durum sayısal dersler kadar geçerli değildir.

Şöyle bir düşünelim bir ekran var, ekranın bir tarafında siz diğer tarafında özel ders aldığınız öğretmeniniz var.

Dersin sekteye uğramaması için her ikinizin de internetinin güçlü, bilgisayar donanımımızın yeterli olması gerekir.

Ders içeriğinin fazla uygulama gerektirmesi ve öğretmenin kamera açılarını ayarlaması için efor sarfetmesi gerekir. Örneğin geometriden bir soruyu anlamadınız ve çözmesi için özel ders öğretmeninizin uygulama yapmaya dahil olması gerekiyor.

Böyle bir durumda soru çözümünü siz görürsünüz ve sizin de başka zaman soruyu yapabileceğiniz hissiyatı oluşur. Fakat gerçek böyle değildir sizin kalemle ve soruyla başbaşa kalmanız gerekir.

Dolayısıyla soyut konuları içeren ve uygulama gerektiren dersleri online olarak almak dezavantajlıdır denilebilir.

Sözel dersler ise okuduğunu anlama ve bu edinim yönünden uygulama gerekmeden daha az materyalle yürütülebilen derslerdir. Buna benzer dersleri online olarak almak daha avantajlı olacaktır.

Şimdi online olarak alınabilecek derslere bir göz atalım;

 

Online Olarak Türkçe Özel Ders

Türkçe, alan fark etmeksizin tüm öğrencilerin sınavlarda sorumlu olduğu derslerin başında gelen sözel bir derstir.

Tüm konular, bir ekran üzerinden size sözel olarak anlatılabilir, soru çözme ve dikkat edilmesi gereken yerler fazla kalem uygulaması gerektirmeden cümlelerle ifade edilebilir.

Özel ders öğretmeniniz ve sizin aranızda olan ekran aracılığıyla dilbilgisi konuları da dahil olmak üzere herhangi bir zorluk çekmeden özel dersinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Online Olarak Tarih Özel Ders;

Tarih dersi de oldukça fazla içeriği olan konu başlıklarından biridir. Okuduğunu anlama ve daha çok ezbere dayalı bilgi ölçme sorularından oluşur.

Doğal olarak tarih dersi de sayısal dersler kadar uygulama gerektirmeyen ve soruların çözümünün yine sözel olarak gerçekleştirildiği bir derstir.

 

 

 

Online Olarak Coğrafya Özel Ders;

Coğrafya tarih ve türkçe gibi uygulamaya çok ihtiyaç duyulmayan sözel bir derstir. Fakat onlara göre daha çok görsel konu içeriklerinden oluşur. Kavrama, okuduğunu anlama ve neden sonuç ilişkileri barındıran konuları mevcuttur.

Örneğin akdeniz ikliminin özellikleri ile oranın ekonomik coğrafyası arasında ilişki vardır. Öğrencinin bunlar arasındaki ilişkiyi anlaması beklenmektedir.

Bu görsel tasarımları özel ders öğretmeni ekranda gösterebilir. Örneğin Akdeniz iklimi olan bölgelerin çiziminin bir ekranda gösterilmesi ve şekiller aracılığıyla ilişki kurulması gibi.

Öğrencinin bu şekilleri göstermesi için herhangi bir kaleme ya da başka bir fiziksel araca ihtiyacı yoktur. Çoğu şeyi sözel olarak da  yorumlayabilir.

Dolayısıyla online özel ders almak için coğrafya dersi de uygun seçenekler arasında yer alır.

 

Online Olarak İngilizce Özel Ders;

İngilizce dersi online olarak alınabilecek en uygun dersler arasındadır. Pandemiden önce de bu platformlardan özel ders alınmaktaydı ve şimdi daha da yaygın hale geldi.

İngilizce öğrenmek için okuma, konuşma, anlama ve yazma gibi yeteneklerinizi geliştirmelisiniz. Tüm bunlar online olarak, bir özel ders öğretmeninden ders almakla mümkündür.

Öğretmeninizle online olarak konuşma pratikleri yapabilir, yazma pratiklerinizi ekran paylaşımıyla sunabilir ve hatalarınızı nasıl düzeltmeniz gerektiğini sözel geribildirimlerle alabilirsiniz.

Ayrıca bu ekran üzerinden okuma pratikleri yapabilir ve öğretmeniniz sizi ekrandan takip edebilir ve sözel olarak takıldığınız yerleri tartışabilirsiniz.

 

 

 

Online Olarak Biyoloji Özel Ders;

Biyoloji, diğer fen bilimleri alanlarının içinde daha sözel konular içeren bir derstir. Fazla uygulama gerektirmez ve konu içerikleri coğrafya dersinde olduğu gibi görsel materyallerle desteklenebilir, sözel olarak anlatılabilir. Bu yüzden Biyoloji dersinden özel dersinizi online olarak rahatça alabilirsiniz.