Ev Ödevi Sorunu

Aileler okula yeni başlayan ya da okulların açılmasıyla tatil dönüşünde çocuklarıyla yapılması gereken ev ödevleri konusunda sorun yaşıyorlar.

Hem aileler hem de çocuklar için sıkıntılı olan bu süreçte neler yapılabilir bir göz atalım.

 

Ebeveynlerin Israrcı Davranışları

Ödevlerini yapma konusunda güçlük çıkaran çocukların ebeveynleri onlara sürekli hatırlatma yaparlar, ikna çabalarına girerler ya da baskıcı bir tutum sergileyerek çocuğun üzerinde tehditkâr bir tutum sergilerler.

Bu tip ebeveyn tutumları oldukça yanlıştır. Çünkü çocuğunuza ev ödevi alışkanlığını kazandıramadığınız gibi üstüne bir de evde negatif havanın oluşmasına neden olursunuz.

Bilirsiniz ki hiçbir çocuk böyle bir ortamda kendi sorumluluğunu kazanıp olumlu tutumlar içerisine giremez. Canlılığın doğasına aykırıdır.

Çocuğun ödev yapmasına değil kendi sorumluluk bilincini kazanmasına yardımcı olmalısınız.

Bunun için birden değişim beklemek hata olur. Her alışkanlık zamanla küçük küçük alıştırmalarla kazanılır.

 

Ödevlerini kontrol etme ve uyarılarınızı her gün biraz daha azaltın Çocuğunuzun kendi çabasını her gördüğünüzde takdir edin Her zaman siz yanınızda olmayın ödevini tek başına yaptığı bir alanı olsun Hata yapmasına izin verin Ödevinin olumlu yönlerini görmeye özen göstererek motive edici sözler söyleyin. “ bu bölümü güzel yapmışsın daha da güzellerini yapacağına inanıyorum” gibi. Çocuğunuzla işbirliği içinde olun. Etkili iletişim sürdürmeye çalışın. Ödev saati ve alanı konusunda bir anlaşmaya varın. Süreyi çocuğunuzun yaş durumuna ve sergilediği tutuma göre ayarlayın. Öğretmeniyle irtibatta olun

 

 Öğretmenler Nasıl Yaklaşmalı

Amaca uygun olmayan sırf ödev vermek için görev olsun diye çocuklara ödev vermemek.

Çocuğun gün içinde öğrendikleriyle ilgili konu kapsamı içinde olan ödevler verilmeli

Çocuğu cezalandırma amaçlı aşağılamamak ya da öz benliğine zarar verecek tutumlara girmemek

Şefkatli ve kararlı bir tutum sergilemek

Sınıfta ödev yapmanın önemini anlatan etkinlikler yapmak, videolar izlemek, canlandırmalar yapmak öğrencilerin süreci daha iyi kavramalarına olanak tanır.

Her çocuğun ödevlerini yapıp yamadıklarını kontrol etmeliler.

Net sınırlar koyup ödevlerin yapılıp yapılmadığını kontrol etmezlerse çocuklar rahat davranırlar ve ödev yapmanın bir önemi olduğunu anlamazlar.