Covid-19 Pandemi Sürecinde Okula Gidemeyen Çocuklara Özel Ders Aldırmalı mıyız?

Covid-19 süreci yaklaşık 1,5 yıldır hayatımızda olan bir durum. İnsanlar öncelikle belli bir krizle baş başa kalmanın sancılarını yaşadılar.

Sonra ise alışkanlık gösterilse de hala hayatımızı büyük oranda kısıtlıyor ve nasıl davranacağımızı kestirememenin verdiği stresle mücadele etmek zorunda kalıyoruz.

Bizleri etkilediği en önemli alanlardan biri de şüphesiz eğitim sektörü. Öğrencilerin ve ebeveynlerin bu durumla baş etmesinin hiç kolay olmadığını görüyoruz.

Belirli bir disiplin kazandıran okula gitme rutini tersine döndü. Artık herkes evlerde olmak zorunda kalıyor. Öğrencilerin hepsi uzaktan eğitim ile öğrenim hayatlarına devam ediyorlar.

Okulda, sınıftan ve öğretmenlerinden uzakta kalan öğrenciler zorluk yaşıyorlar. Çünkü sınıfta öğretmenle temas halinde alınan bir dersi öğrenmekle uzaktan öğrenmek arasında çok fark vardır.

Öğrenciler sürece fiziksel olarak dahil olamadıkları için zihinlerinde de belirli bir plan ve öğrenme alışkanlığı oluşturamıyorlar.

 

 Okula karşı yaklaşımları ve öğrenmeye bakış açıları mesafeli ve istikrarsız oluyor;

Çoğu öğrenci ödevlerini yapmıyor, yapanların ne derece verimli yaptığı ya da çalıştığı, öğretmen kontrolünden uzak olduğu için belirlenemiyor.

Doğru geribildirim alamadıkları için öğrenme süreçleri istikrarsız ve yavaş ilerliyor.

Bunun önüne geçmek ve bu süreçten en az zararla kurtulmanın yolu; okula gidemeyenlerin özel ders alması gerekliliğidir.

 

Özel ders alarak okulda öğrenilemeyen derslerin eksikliklerini kapatabilirsiniz. Özel derslerde dikkat dağıtıcı unsurlar azalır ve öğrenci ile öğretmen etkileşimi artar. Öğretmen öğrencinin eksiklerini görerek okulda alamadığı eğitimi kapatmaya yardımcı olur. Nasıl bir yol izleneceğini belirler ve ders çalışma planı hazırlar Öğrenci bu ders çalışma planına bağlı kalarak ders çalışma disiplini oluşturur ve okuldan geri kalmanın verdiği rehavete kendini kaptırmaz. Okula yeni başlayan çocuklar, özel ders ile öğrenme biçimlerini daha erken tanıma fırsatı bulacaklardır.

 

Özel ders ile ders sonrası değerlendirmeler yapılır;

Bu ders bana neler kattı?

Bugün neler öğrendim?

 Anladım mı?

Öğretmenimle etkileşimim nasıl?

gibi sorular sorarak öğrenci, öğrenme sürecini okula gidemediği zamanlarda bu şekilde değerlendirme fırsatı bulur.

 

Özel Ders Öğretmeni;

Ebeveynler olarak çocuklarımızın okula gidemedikleri zamanlarda okul müfredatından geri kaldığını bilerek buna göre öğretmenler seçmeliyiz.

Öze ders öğretmeni okul müfredatına hakim olmalı ve gerekli kaynakları sağlayabilmelidir.

Öğretmenle sürekli temas halinde olarak öğretim planını siz de takip etmelisiniz.

Böylece hem çocuklarınız hem de sizler; Bu belirsiz zamanlarda eğitim ve öğretim süreçlerini daha iyi yönetebilirsiniz.