Çocuğuma Özel Ders Aldırdığımda Faydası Olup Olmadığını Nasıl Ölçebilirim

 

Öğrencilerin okul dışında özel bir öğretmen ile çalışarak öğretim desteği alması özel ders ile olur.

Ülkemizde yapılan sınavların çok olması ve buna bağlı oluşan rekabette hemen hemen her çocuk özel ders almaya başlamıştır.

Donanımlı bir öğretmenden özel ders almak öğrencilerin hayatını oldukça kolaylaştırıyor.

Bunun farkında olan ebeveynler çocuklarının iyi bir öğrenme deneyimi kazanmaları ve geleceklerinde güzel bir kariyer yapmaları için çocuklarına özel ders aldırırlar.

Fakat işler burada bitmez. Bazen amacımıza uygun yol alıp almadığımızı insanlık hali olarak bilmek isteriz.

 

Çocuklarımıza özel ders aldırdığımızda faydası olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

 

Sorularına Cevap Bulabilmesi

Özel ders ile çocuğunuzun her sorusuna cevap bulup bulmadığını gözlemleyebilirsiniz. Okulda derse katılımları ve derslerine olan ilgi ve merakı artıyorsa ve sınav puanları yükseliyorsa faydası olduğunu anlayabilirsiniz.

 

Okul Öğretmenlerinin Geri Bildirimleri

Okul öğretmenleriyle iletişim halinde olarak çocuğunuzun gelişim düzeyiyle ilgili bilgiler alabilirsiniz. Onların geribildirimleri özel dersten aldığı yararı görmeniz de sizlere yardımcı olur.

 

 

Odaklanma Problemini Aşabildi mi?

Çocuğunuza odaklanma problemini aşması için özel ders aldırıyorsanız; onun dersten kalan diğer zamanlardaki davranışlarına bakarak veya ders başında geçirdiği süreyi ölçerek özel dersten yararlanma düzeyini ölçebilirsiniz.

 

 

Çocuğunuzun Davranışları

Özel ders aldırmaya başladığınızdan itibaren çocuğunuzun davranışlarını gözlemleyebilirsiniz. Derslerine daha meraklı mı? Ev ödevlerini yaparken isteksizliği azaldı mı?

 Daha farklı bakış açılarından bakarak olaylara yorum getirebiliyor mu? Özgüveni ideal düzeyde mi? Bu tür sorulara cevap verebilirsiniz.

 

Liste Hazırlama

Çocuğunuza kazandırmak istediğiniz ders kazanımları ve davranışlarını bir liste halinde sıralayabilir ve bu listenin zaman içerisinde kontrolünü yaparak artı ve eksilerle ilerleme düzeyini ölçebilirsiniz.

 

Sosyal Aktiviteler

Çocuğunuzun, özel ders almadan önce belirli bir planı ve disiplini olmadığı için dağınık bir çalışma süreci olabilir. Sabahtan akşama kadar ders çalışması onun verimli ders çalıştığı anlamına gelmez.

Özel ders aldırdıktan sonra çocuğunuz kendine zaman ayırabiliyor mu?

Enerjisini farklı yollara kanalize edebilmeye başladı mı?

Arkadaşlarıyla olan iletişimi ne ölçüde? Çok mu fazla yoksa eskisine göre daha optimum düzeyde mi?

Bu gibi soruların cevaplarını kendinize vererek; Çocuğunuzun özel ders alma sürecinden fayda sağlayıp sağlamadığını anlayabilirsiniz.